In de praktijk betekent dit het volgende:

 

Verwerken 

 

Wie voor outplacement in aanmerking komt heeft vaak onprettige werkervaringen achter de rug. Een arbeidsconflict, een reorganisatie, ontslag wegens overtolligheid etcetera. Het vergt vaak tijd om daar overheen te komen. Je woede, vertwijfeling en verdriet over het verlies van je baan of het onrecht dat je in jouw ogen is aangedaan moet je kwijt zijn voordat je verder kunt. In een outplacementtraject is daar (meer dan bij een 'gewoon' loopbaanadviestraject) ruimte voor.

 

Zelfonderzoek

 

Wil je effectief kunnen solliciteren, dan moet je goed weten wat je wilt. Zelfonderzoek maakt dus een belangrijk deel uit van een outplacementtraject. Er komen vragen aan de orde: wat ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Wat zijn mijn sterke en zwakke punten. Een beroepskeuzetest of werkwaardetest etc. kunnen deel uitmaken van dit zelfonderzoek. Ook breng je met dit zelfonderzoek in kaart op welke gebieden je eventueel scholing nodig hebt.

 

Sollicitatietraining

 

Veel mensen die in een outplacementtraject terecht komen hebben al jaren niet meer gesolliciteerd. Het is meestal zinvol aandacht te besteden aan hoe dat ook al weer ging en hoe de sociale media etc. je hierin kunnen helpen. Je zult in een outplacementtraject je CV kritisch gaan bekijken en aanpassen aan (nieuwe) wensen van mogelijke werkgevers. Ook het schrijven van sollicitatiebrieven/mails en het oefenen van sollicitatiegesprekken komt in een outplacement vaak aan bod.

 

Banen zoeken

 

Als je de voorgaande stappen eenmaal doorlopen hebt, dan zal je met het echte werk moeten beginnen: het daadwerkelijk zoeken van een baan. Daarin wordt je uiteraard geholpen en begeleidt. Tijdens het zoeken zul je regelmatig een begeleidingsgesprek hebben over de voortgang. Hij zal je van suggesties voorzien en je zo nu en dan een hart onder de riem steken, want dit heb je zeker nodig om positief te blijven.